کالای دیجیتال

راهنمای انتخاب کابل USB و کابل شارژر مناسب

راهنمای انتخاب کابل USB و شارژر مناسب:

به بررسی ویژگی‌های مهم یک کابل USB می پردازیم تا با شناخت کامل خرید خود را انجام دهیم. در مورد انواع مختلف کابل‌های USB و نحوه عملکرد کابل شارژر و USB صحبت می‌کنیم و سپس به فاکتورهای مهم در خرید کابل شارژر می‌پردازیم و در انتها نکاتی در مورد نگهداری و حفاظت از کابل‌ها و خطرات استفاده از کابل آسیب دیده بیان می‌کنیم.

کابل USB یا شارژر چیست؟

USB مخفف Universal Serial Bus است و اصطلاحی است که برای توصیف رایج‌ترین نوع پورت یو اس بی یعنی USB-A استفاده می‌گردد. پورت‌های USB در دستگاه‌های مختلف مانند گوشی تلفن همراه، کامپیوتر و تبلت و کنسول‌های بازی یافت می‌گردد.

در ابتدای دهه 90 میلادی برای اتصال تجهیزات جانبی، کابل‌های USB استاندارد سازی گردید تا طیف وسیعی از دستگاه‌ها قابلیت اتصال به هم را داشته باشند. امروز انواع مختلفی از USB وجود دارد اما کاربرد اصلی همه USBها یکسان مانده، که همان انتقال داده و شارژ است؛ نسخه‌های جدید کابل یو اس بی، سرعت انتقال داده و توان خروجی را بهبود بخشیده‌اند.

ساختار کابل‌های USB چگونه است؟

کابل USB از یک کابل و دو کانکتور در دو سر آن درست شده است.

یک کابل شارژر یا USB از 4 سیم با رنگ‌های متفاوت تشکیل شده است: سفید و سبز انتقال داده را به عهده دارند و قرمز و سیاه برای برق 5 ولت استفاده می‌شود. قرمز، سیم مثبت برق و سیاه، سیم منفی برق است

هر نوع اتصال USB دارای یک کابل پین اوت است. کابل‌های پین اوت نوارهای فلزی کوچک هستند که برای دسترسی به هر یک از سیم‌ها طراحی و داخل کانکتور جا گذاری شده‌اند.

انواع کابل USB و شارژر براساس کانکتور

اولین نکته، انتخاب کانکتور مناسب است که باید با توجه به دستگاه‌هایتان انتخاب گردد. رایج‌ترین کانکتورهای USB به شرح زیر است:

1. یو اس بی تایپ ای USB-A:

یو اس بی تایپ A، رایج‌ترین و قدیمی‌ترین نوع کانکتور USB است. برای اتصال وسایل جانبی مثل موس و کیبورد و هارد اکسترنال به کامپیوتر و کنسول‌های بازی و لپ‌تاپ استفاده می‌گردد و یا بوسیله آن، موبایل و تبلت و غیره، را به شارژر وصل نموده و آنها را شارژ می کنیم.

این کابل مستطیل شکل است و به خاطر داشتن استحکام، دوام و طول عمر بیشتری دارد. برخی کابل‌های USB از یک طرف به کانکتور یو اس بی تایپ A مجهزند و از طرف دیگر به کانکتورهای تایب B یا C یا Micro USB و Mini USB وصل هستند.

2. یو اس بی تایپ بی USB-B:

کابل شارژر USB تایپ B، کانکتور مربعی شکل با گوشه‌های به صورت مورب است و معمولن برای اتصال انواع چاپگر و پرینتر و اسکنر قدیمی استفاده می‌شود. استفاده از این مدل کانکتور بسیار کمتر از مدل‌های دیگر است.

تعداد پین های موجود در این کابل با کابل یو اس بی تایپ A برابر است و  به همین خاطر ساختار الکترونیکی شبیه به تایپ A دارد و فقط از نظر ظاهری با هم متفاوتند. معمولن کابلهای چاپگرها و پرینترها در یک سر کانکتور تایپ A دارند و در سر دیگر کانکتور تایپ B دارند.

3. یو اس بی تایپ سی USB-C:

کانکتور یواس‌بی تایپ سی جدیدترین نوع کانکتور یواس‌بی است که به دلیل سرعت انتقال بالا و قابلیت دو طرفه آن محبوبیت زیادی پیدا کرده است. کابل USB-C علاوه بر انتقال داده و برق، از سیگنال‌های DisplayPort و HDMI و همچنین تاندربولت 3 پشتیبانی می‌کند. USB-C می تواند حداکثر سرعت انتقال 10 گیگابیت بر ثانیه را پشتیبانی کند. کابلهای یو اس بی تایپ سی از هر دوطرف به یک شکل بوده و عملکرد یکسانی دارد و این موضوع از اصلی‌ترین مزایای شارژر تایپ سی شناخته می شود. بسیاری از گوشی های جدید مانند سامسونگ سیم های یو اس بی از این نوع دارند.

کانکتور USB-C از 24 پین تشکیل شده است. 16 پین برای انتقال دیتا و هشت پین (4 پین مثبت و 4 پین منفی) برای برق دارد

4. میکرو یو اس بی Micro USB:

کانکتور میکرو یو اس بی، در بسیاری از گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ و هندزفری‌های قدیمی‌تر استفاده می‌شود. کانکتور Micro USB در سال 2007 به بعد مورد استفاده قرار گرفت. شارژ شدن گوشی با این کابل بسته به اندازه و میزان قدرت و توانایی کابل کمی متغیر بود و برای گوشی‌های مختلف سرعت شارژ متفاوتی را به وجود می‌آوردند. این متغیر بودن براساس نوع باتری گوشی و ظرفیت آن شکل می‌گیرد.

5. مینی یو اس بی Mini USB:

کانکتور مینی یو اس بی، اندکی بزرگ‌تر از مایکرو یو اس بی است و در برخی از دوربین‌ها و دستگاه‌های جی‌پی‌اس یافت می‌شود. کابلهای شارژ با کانکتور Mini USB از قدیمی‌ترین انواع کابل شارژ است که در سال 2000 میلادی عرضه شد. دوربین‌های دیجیتال اولین و اصلی‌ترین استفاده کننده از این کابل‌ها بودند. شکل این کابل‌ها در مقایسه با شارژرهای موبایل، کوچکتر و ضخیم‌تر است. در یک سمت یک پایه استاندارد تخت USB و در طرف دیگر، مدل کوچکتری از شارژرهای تایپ A، B و C قرار دارد. کابل‌های مینی USB به مرور با کابل‌های جدید جایگزین شده است.

6. لایتنینگ Lightning:

دستگاه‌های اپل از کانکتورهای لایتنینگ استفاده می‌کنند. این کابل به صورت دوطرفه است. کابل لایتنینگ تنها 8 پین دارند و اینگونه به شارژ دستگاه می‌پردازند.

برای نگهداری و حفاظت از کابل شارژر و سیم USB و هندزفری در برابر ضربه و آسیب، از سیم جمع کن ها می‌توان استفاده نمود. نمونه‌ای از سیم جمع کن کابل شارژر و هندزفری در این لینک قابل مشاهده است.

استانداردهای یواس‌بی (نسخه‌های USB) چیست؟

باید به استاندارد کابل یواس‌بی نیز توجه کرد. استانداردهای مختلف، سرعت‌های گوناگونی برای انتقال داده‌ها فراهم می‌آورند و هرکدام دارای ویژگی‌های منحصربه‌فردی هستند. رایج‌ترین استانداردهای یواس‌بی عبارتند از:

  • USB 1.0:

اولین استاندارد یو اس بی، که در ژانویه 1996 منتشر شد. اما به علت برخی نقایص در این نسخه، استفاده گسترده پیدا نکرد.

  • USB 1.1:

این نسخه در آگوست سال 1998 ارائه گردید. این نسخه، با دو سرعت متفاوت می‌توانست کار کند:

یکی، پهنای باند کم، که سرعت‌ انتقال داده تا 1.5 مگابیت بر ثانیه دارد. و دستگاه‌ها با پهنای باند کم، مثل موس و کیبورد را با کابلی به طول حداکثر 3 به کامپیوتر وصل کند. 

دومی، پهنای باند کامل، که سرعت انتقال تا 12 مگابیت بر ثانیه دارد. و دستگاه‌ها با پهنای باند کامل را با کابلی به طول حداکثر 5 متر به کامپیوتر وصل کند

یو اس بی 1.1، سبب ظهور کامپیوترهای شخصی بدون فلاپی دیسک و درگاه‌های قدیمی گردید. کانکتورهای تایپ A و B، هر دو از استاندارد 1.1 استفاده می‌کردند. این نسخه از یواس‌بی به صورت کامل، با ورژن‌های جدیدتر، جایگزین گردیده است.

  • USB 2.0:

استانداردی که بیشترین استفاده را دارد، قادر به انتقال داده‌ها با سرعتی تا 480 مگابیت بر ثانیه می‌باشد. این سرعت بالا امکان اتصال آسان دستگاه‌های ذخیره‌سازی جانبی مانند هارد دیسک‌های خارجی و دوربین‌های دیجیتال به کامپیوتر را فراهم کرده است

از نظر فیزیکی، هر دو کانکتور A و B، از استاندارد یواس‌بی 2.0، استفاده می‌کنند

  • USB 3.0:

USB 3.0، که با نام سوپراسپید نیز شناخته می‌شود، انتقال داده‌ها را با سرعتی تا 5 گیگابیت بر ثانیه امکان‌پذیر می‌سازد. این افزایش سرعت چشمگیر، در مقایسه با نسخه‌های قبلی، روند انتقال فایل‌های بزرگ را به شکل محسوسی سریع‌تر کرده است.

برخلاف یواس‌بی 1.1 و 2.0 که ارتباط نیمه دو طرفه دارند، یواس‌بی 3.0 ارتباط دوطرفه کامل دارد. در استانداردهای یواس‌بی 1.1 و 2.0، داده‌ها تنها می‌توانند در یک لحظه، در یک جهت منتقل شوند. در مقابل، یواس‌بی 3.0 امکان انتقال داده‌ها را به صورت دوطرفه و همزمان فراهم می‌کند. این امر افزایش چشمگیر سرعت را در پی دارد.

یو اس بی 3.0 به نسبت نسخه ‌های قبلی، قابلیت تامین برق را بهبود می‌بخشد. این استاندارد تا 900 میلی‌آمپر، جریان برق را فراهم می‌کند. درنتیجه می‌تواند دستگاه‌های پرمصرف را بدون نیاز به آداپتور جداگانه تغذیه کند.

استاندارد USB 3.0، از نظر فیزیکی، علاوه بر سازگاری با کانکتورهای A و B، به صورت کانکتورهای تایپ C نیز ارائه گردیده است.  

  • USB 3.1:

این استاندارد، که نسخه پیشرفته‌تر یواس‌بی 3.0 محسوب می‌شود، سرعت انتقال داده‌ها را به 10 گیگابیت بر ثانیه ارتقاء می‌بخشد.

  • USB 4.0:

یو اس بی 4.0، که به نام یواس‌بی تاندربولت 4 نیز شناخته می‌شود، جدیدترین و پیشرفته‌ترین استاندارد یواس‌بی است.

استاندارد یواس‌بی 4.0، پهنای باند انتقال داده را به شکل محسوسی بالا می‌برد. این استاندارد حداقل پهنای باند 20 گیگابیت بر ثانیه را ارائه می‌کند. با به کارگیری تکنیک‌های پیشرفته، سرعت انتقال داده ممکن است به حداکثر 80 گیگابیت بر ثانیه برسد.

یواس‌بی 4.0، با تاندربولت 3 که توسط اینتل توسعه یافته، ادغام شده است. این ترکیب جدید، به یواس‌بی 4.0 توانایی‌هایی نظیر پشتیبانی از چندین نمایشگر با کیفیت بالا و انتقال داده‌ها با سرعت بالا را می‌دهد، که برای فعالیت‌هایی مانند ویرایش تصویر بسیار مفید است.

از نظر فیزیکی، استاندارد 4.0، به صورت انحصاری به شکل تایپ C است.

یواس‌بی 4.0، از مشخصات USB Power Delivery (PD)، پیروی می‌کند، که می‌تواند تا 100 وات برق را برای دستگاه‌ها تامین کند. درنتیجه یو اس بی 4.0 می تواند، حتی لپ تاپ‌ها و دستگاه‌های جانبی پرمصرف را نیز شارژر کند. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *